Götalandsmästerskapen 2018

2018-09-17 12:52
Götalandsmästerskapen gick i år nästan på hemmaplan, i Eslöv helgen 15-16 september, och fyra goa pågar från Ystads IF Friidrott hade klarat de tuffa kvalgränserna för att över huvud taget få ställa upp och ingå i Skånelaget. Och det gick strålande!
  • Uppdaterad: 2018-09-17 12:52

Till exempel drämde Jacob Hölting Nilsson till med personligt rekord med fem meter i sitt sista kast i spjuttävlingen, och kom trea på 42,26!

På 600 m stod tre Ystad-pågar på startlinjen. Kalle Svenby hade lite otur med heatindelningen och fick springa sitt lopp ganska solo hela vägen, men gjorde ändå fina 1:48,06.
Karl Larsson låg tvärtom i en tät klunga hela loppet och inte minst på upploppet var det oerhört tajt. Karl spurtade som vanligt med löptekniken i behåll trots all mjölksyra och blev femma på 1:39,73, pers med två sekunder!
Allra snabbast var dock Oliver Fehrlund Persson, som ledde från första steget till sista och vann ohotad på 1:32,60, mer än två sekunder snabbare än fantomtiden han hade när han vann Världsungdomsspelen i somras!
Tyvärr gick försöken på 60 m bara 20 minuter efter målgången på 600 m. Trots det sprang Oliver på åttonde bästa tid, 8,05! Tyvärr är det bara sex banor i Eslöv, så det blev ingen final på 60 för Oliver.

På söndagen visade Jacob Hölting Nilsson återigen sin bredd genom att först hoppa höjdhopp och i en väldigt jämn tävling vara högt över 1,48 i sitt tredje försök. Han var dessutom nära att klara 1,51, vilket hade fört upp honom betydligt högre i resultatlistan än vad det nu blev.

Kanske var det revanschlusten som gjorde att han en kort stund senare skickade iväg kulan hela 12,34, vilket innebar såväl pers med 80 cm och vinst i grenen med 65 cm!

Exakt samtidigt som Jacob gjorde sin segerstöt sprang kompisen Oliver Fehrlund Persson sin final på 200 m. Efter att ha haft bästa tiden i försöken (personliga rekordet 25,75) fick han ge sig mot en bjässe till göteborgare i finalen, men Oliver vann å andra sidan en oerhört hård duell mot två andra löpare om silvret. Olivers förmåga att springa avslappnat och stort i rörelserna även när tröttheten och kampmomentet kommer in avgjorde definitivt utgången av den kampen. Att bara ett par timmar efter försöken kunna springa endast 9 hundradelar över sitt nya pers, på en så uttömmande sträcka som 200 m, är en bedrift i sig.

Som om det inte var nog ställde Oliver upp för Skånelaget och tog en av sträckorna i den avslutande stafetten, och fick därmed sitt tredje 200 m-lopp för dagen! Det gjorde han så klart galant, och bidrog starkt till att Skåne vann lagtävlingen i Götalandsmästerskapen överlägset före Göteborg, vilket inte har hänt på nästan tio år.

Tillsammans med kompisarna Kalle Svenby och Karl Larsson, som vilade sina lite slitna kroppar under söndagen, har Jacob och Oliver representerat Ystads IF Friidrott på allra bästa, gladaste och trevligaste sätt på detta deras första utomhusmästerskap. Både pågarna och klubben kan vara väldigt stolta!

/Anders Egle

Skribent: Johan Kleman